Lycka är en lydig hund

Milo sitter duktigt

Milo sitter duktigt

En sak som jag är väldigt tacksam över är att Milo kan gå lös när vi är ute. Jag ska inte påstå att jag är någon expert på att uppfostra hundar, jag har ju bara uppfostrat en enda, men något rätt har jag tydligen gjort för Milo är expert på inkallning och på att hålla koll på mig när vi är ute. När han var yngre vågade jag inte ha honom lös förutom när vi var helt ensamma, men nu kan vi till och med möta andra hundar utan att jag behöver koppla honom. Ibland gör jag det ändå, mest för att visa respekt på något vis, men annars kallar jag bara in honom till min sida.

När man går i skogen är det ju viktigt att hunden inte jagar vilt om den är lös, och där vet man aldrig när det hoppar fram en hare framför ögonen eller när ett rådjur dyker upp mellan träden. Det finns faktiskt en lag som säger att hundar inte får springa lösa i marker där det finns vilt mellan den 1 mars och den 20 augusti, och det är då främst för att inte störa ”naturen barnkammare”.

Vi respekterar förstås detta, men lagen är också tolkningsbar. Att en hund inte får springa lös betyder inte nödvändigtvis att den måste ha koppel på. Ordet koppeltvång finns inte i lagstiftningen, så en lydig hund kan vara lös om man har den under sådan kontroll att det kan motsvara ett osynligt koppel. Den måste alltså hålla sig nära och lyssna på inkallning. Även andra tider på året gäller det förstås att ha koll på sin hund så att den inte stör eller förföljer vilt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *